De rijsttafel komt van de tijd van Nederlands-Indië, waar het werd gereserveerd aan de Nederlanders. Nederland kwam in aanraking met de Indonesische keuken en zo ontstond de Indische rijsttafel. De gerechten zijn zelf zijn niet aangepast maar de wijze van presenteren is typisch Indisch te noemen.

De Indonesische rijsttafel Rijsttafel

Een uitgebreide Indische rijsttafel vind u bij Selera Anda.

Bij het combineren van gerechten voor een rijsttafel is evenwicht van groot belang. Dit betekent dat een zoet gerecht wordt gecombineerd met een zuur gerecht en een vet gerecht met een niet-vet gerecht. Bami en nasi vormen de basis van de rijsttafel en wordt daarna uitgebreid met vleesgerechten, kipgerechten, groentegerechten en gerechten met ei en tahoe. Smaakmakers als kroepoek, atjar en seroendeng maken de rijsttafel vervolgens helemaal af.

Wilt u bij ons een rijsttafel bestellen? Al onze rijsttafels bestaan uit een basisgerecht en één of meerdere vleesgerechten, groentegerechten en bijgerechten. Zo zijn al onze rijsttafels een gebalanceerde mix van de heerlijkste smaken!

Basisgerechten

De basis van een rijsttafel bestaat uit bami of nasi. Nasi betekent eigenlijk gewoon gekookte rijst. Nasi Goreng is de gebakken rijst waar de meeste mensen aan denken als ze het over nasi hebben. Er zijn daarnaast nog meer nasi varianten, zoals nasi kuning (gele rijst), nasi rames (gemengde rijst) en nasi lemak (gekookte rijst in kokosmelk).

Vleesgerechten

De basis van de rijsttafel wordt vervolgens uitgebreid met een aantal vleesgerechten. Rundvlees, varkensvlees en kip zijn de meest gebruikte soorten vlees in de Indonesische keuken.

Favoriete stoofgerecht in uw buffet

Daging Rendang

Het bekendste Indonesische vleesgerecht is Daging Rendang. Bij dit gerecht wordt rundvlees langzaam gesmoord in kokosmelk en op smaak gebracht met typisch Indonesische kruiden, wat resulteert in een heerlijk aromatisch en zoet gerecht.

Indische kip gerechten

Ajam Asam Manis

De Indonesische keuken biedt ook veel verschillende kipgerechten, waaronder Ajam Asam Manis. DIt is een soort ‘sticky’ kip, waarbij kipstukjes worden omhuld door een heerlijk zoetzure saus waarin u subtiel de smaak van tamarinde en Javaanse suiker proeft.

Groentegerechten

De Indonesische keuken kent naast de heerlijke vleesgerechten ook veel vegetarische recepten. Dit zijn niet alleen groentegerechten, maar ook gerechten met ei, tempé of tofu.

Heerlijk Indonesische groente gerechten

Sajoer Lodeh

Sajoer Lodeh ontbreekt eigenlijk in geen enkele rijsttafel. Het is een soort groentecurry waarbij alle groenten worden gekookt in een bouillon van kokosmelk. Het resultaat is subtiel en smaakvol en een heerlijke toevoeging aan de rest van de gerechten.

Indonesische bijgerechten

Sambal Goreng Tempé

Sambal Goreng Tempé is een ideaal gerecht om te proberen als u nog nooit tempé hebt gegeten. Voor dit recept worden reepjes tempé krokant gebakken en vervolgens omhuld door een heerlijk zoet, pittig en stroperig sausje.

Bijgerechten

Bijgerechten zijn de echte smaakmakers van de rijsttafel. Denk hierbij aan kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes, atjar en alle verschillende varianten van sambal.

Heeft u iets te vieren en wilt u ook zo’n heerlijke rijsttafel bestellen? Begin dan hier met het samenstellen van uw rijsttafel. Selera Anda heeft voor u 3 basismenu’s samengesteld, waarmee u vervolgens zelf de gerechten kunt kiezen. Een oplossing op maat is uiteraard ook mogelijk, vraag dan een offerte aan.

Maak kennis met Indonesië

Stel zelf uw rijsttafel samen

De Indonesische keuken is erg uitgebreid. Om het u makkelijk te maken hebben wij daarom drie basismenu’s naar grootte samengesteld. U kunt het gekozen menu naar wens uitbreiden met extra hoofdgerechten of bij- en nagerechten.

Stel zelf uw Indische Rijsttafel samen