De vele eilanden in Indonesië hebben allemaal hun eigen tradities en gebruiken en dat geldt ook voor het gebruik van kruiden. Op Sumatra worden gerechten bijvoorbeeld vaak pittig gegeten, terwijl op Oost-Java veel gebruik wordt gemaakt van palmsuiker (goela djawa) waardoor gerechten hier doorgaans zoeter van smaak zijn. Maar overal in Indonesië worden veel kruiden gebruikt. Dit zijn de vijf belangrijkste kruiden en smaakmakers in de Indonesische keuken:

Komijn – Djintan

Komijn heeft een rijke, warme smaak met een kleine bittere ondertoon. De zaadjes kunnen in hun geheel of gemalen worden gebruikt. De gemalen variant noemen we in de Indonesische keuken Djintan. Komijn wordt in vele keukens gebruikt: De Mexicaanse, Indiase, Afrikaans en Aziatische keuken maken allemaal gebruik van komijn en zelfs in Nederland wordt komijn gebruikt in onze komijnekaas.

In de Indonesische keuken is komijn één van de belangrijkste ingrediënten van het gerecht Rendang: een van de meest populaire vleesgerechten die u kunt kiezen als deel van uw rijsttafel.

Komijnzaden

Gemberwortel – Djahe

Gember kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Gedroogde gember noemen we in de Indonesische keuken Djahe en is scherper van smaak dan de verse variant. Gember is een van de meest gebruikte specerijen ter wereld en staat bekend om zijn gezonde werking. Het kan gebruikt worden om misselijkheid en menstruatiepijn tegen te gaan en is ontstekingsremmend.

Gember is een van de belangrijkste smaakmakers van Toemisan Sajoer. Dit is een roerbakgerecht met geblancheerde groenten die kort zijn aangefruit met knoflook, gember en specerijen. Toemisan sajoer is een heerlijk groentegerecht dat perfect past bij al onze andere gerechten en daarom een ideale toevoeging is aan elke rijsttafel.

Stel uw rijsttafel samen

U kunt bij ons makkelijk uw perfecte rijsttafel samenstellen, we hebben drie basismenu’s samengesteld, gesorteerd naar grootte.

Korianderzaad – Ketoembar

Koriander is zowel een kruid als een specerij. De bladeren van de verse plant worden gebruikt als kruid en als de plant begint te verwelken kunnen de zaadjes worden gebruikt als specerij. De smaak van de bladeren en de zaadjes zijn heel verschillend. De blaadjes hebben een lichte citrussmaak, terwijl het zaad zoeter van smaak is. Als de zaadjes zijn gemalen spreken we in de Indonesische keuken van ketoembar.

Korianderzaad wordt gebruikt in onze populaire Saté Ajam om het gerecht een diepe en tegelijkertijd frisse smaak te geven. Saté Ajam is inbegrepen bij onze uitgebreide en onze complete rijsttafel.

Kurkumapoeder gemaakt van de wortel.

Kurkuma – Koenjit

Kurkuma is de wortel van de kurkumaplant en maakt deel uit van de gemberfamilie. De wortel is feloranje en wordt veel gebruikt om gerechten een gele kleur te geven. Vanwege zijn kleur wordt Kurkuma daarom ook wel Indiase saffraan genoemd. Het kruid is licht bitter van smaak.

Nasi Koening krijgt zijn karakteristieke gele kleur door het gebruik van kurkuma. In dit gerecht staat kurkuma symbool voor geluk omdat de kleur doet denken aan goud. Als u iets te vieren heeft is dit het ideale rijstgerecht voor uw rijsttafel, aangezien de rijst ook wel bekend staat als feestrijst!

Citroengras – Sereh

Citroengras is een plant uit de grassenfamilie. De stengels hebben een citrusachtige smaak en worden vaak in hun geheel aan gerechten toegevoegd als smaakmaker. De stengels worden hiervoor gekneusd en voor het opdienen weer verwijderd. Citroengras kan ook gemalen worden gebruikt.

Ajam Ritja is een kipgerecht met een heerlijk verse, aromatische sambalsaus die op smaak wordt gebracht met citroengras. Ajam Ritja is een van onze heerlijke vleesgerechten die u bij elke rijsttafel kunt kiezen.

Heeft u iets te vieren en wilt u uw gasten verrassen met een heerlijke Indonesische rijsttafel? Begin dan hier met het samenstellen van uw rijsttafel! Selera Anda heeft voor u 3 basismenu’s samengesteld, waar u zelf de verschillende gerechten kunt kiezen. Een oplossing op maat is uiteraard ook mogelijk, vraag dan een offerte aan.

Selera Anda

Meer blogs

  • 21 March 2023

    Ramadan begint dit jaar in de nacht van 22 op 23 maart en eindigt op donderdagavond 20 april met het Suikerfeest (Eid al-Fitr). Tijdens de Ramadan wordt er gevast …

  • 10 February 2023

    Bij het organiseren van een bruiloft is er heel veel waar je aan moet denken. Hoe gaan jullie de bruiloft aankleden? Wat gaan de gasten eten? Wat wordt de dresscode? …

  • 23 December 2022

    Wist u dat u een rijsttafel kunt maken van alleen maar vegan gerechten? Net als een rijsttafel met vlees, is een vegan rijsttafel gevarieerd, gebalanceerd en ontzettend lekker! In …