Kurkuma is een specerij en komt van de wortel van de kurkumaplant. Het staat bekend om zijn uitgesproken gele kleur en licht bittere smaak. Kurkuma is de meest gebruikelijke naam voor dit specerij, maar andere namen voor kurkuma zijn:

 • Koenjit
 • Koenier
 • Tarmeriek
 • Indiase geelwortel

In de Indonesische keuken wordt Kurkuma gebruikt in gerechten als Nasi Koening, Rendang en Soto Ajam. Naast zijn smaak en kleur staat kurkuma ook bekend om zijn gezondheidsvoordelen. In deze blog zetten wij 5 van onze favoriete gerechten met kurkuma voor je op een rijtje.

Soto Ayam
Soto Ayam is simpelweg Indonesische kippensoep. Het wordt veel gegeten in Indonesië en wordt daar dan ook wel gezien als hét nationale gerecht. Oorspronkelijk komt de soep uit Java en doordat veel Javanen zijn gemigreerd naar Maleisië, Singapore en Suriname is de soep hier ook erg populair.

In Suriname heet de soep Saoto Soep. De ingrediënten zijn grotendeels hetzelfde, maar een belangrijk verschil is de toevoeging van kurkuma in Soto Ayam. De Indonesische versie is dan ook kenmerkend geel.

Nasi Koening
Nasi koening (nasi kuning) is gele rijst. Tijdens het koken wordt er kurkuma en andere smaakmakers toegevoegd aan de witte rijst. De kurkuma zorgt hierbij voor de gele kleur.

Nasi Koening wordt ook wel feestrijst genoemd en in Indonesië heeft de rijst een symbolische betekenis. De rijst wordt bij feesten geserveerd als een kegel die staat voor een gouden berg die geluk, welvaart en rijkdom zou brengen! 

Rendang
Rendang is rundvlees dat heel langzaam wordt gegaard in kokosmelk waar verschillende smaakmakers aan wordt toegevoegd. Nadat het vlees uren heeft gegaard heeft het een volle smaak en is het heerlijk mals. In Indonesië wordt ook dit gerecht veel op feestelijke gelegenheden geserveerd en het is in 2011 verkozen tot het lekkerste gerecht ter wereld! Rendang is dan ook een populair gerecht als onderdeel van onze rijsttafels.

Tahoe Tempeh Koening

Tahoe-Tempeh Koening
In dit gerecht wordt tahoe en tempeh in een heerlijke kerrie-kokossaus gebakken, waar de kurkuma zorgt voor de gele kleur. Tahoe en tempeh hebben van zichzelf misschien niet zoveel smaak, maar met een saus als deze doet dit gerecht zeker niet onder voor vleesgerechten! 

Jamu Kunyit
Kurkuma kan niet alleen in gerechten worden verwerkt, maar ook in drankjes! Jamu Kunyit is een kruidig drankje dat in Indonesië veel wordt gebruikt voor zijn gezondheidsvoordelen.

Het recept voor Jamu Kunyit zou meer dan duizend jaar oud zijn en elke familie heeft haar eigen geheime combinatie van ingrediënten, die van generatie op generatie wordt doorgegeven. 

Selera Anda

Meer blogs

 • 21 March 2023

  Ramadan begint dit jaar in de nacht van 22 op 23 maart en eindigt op donderdagavond 20 april met het Suikerfeest (Eid al-Fitr). Tijdens de Ramadan wordt er gevast …

 • 10 February 2023

  Bij het organiseren van een bruiloft is er heel veel waar je aan moet denken. Hoe gaan jullie de bruiloft aankleden? Wat gaan de gasten eten? Wat wordt de dresscode? …

 • 23 December 2022

  Wist u dat u een rijsttafel kunt maken van alleen maar vegan gerechten? Net als een rijsttafel met vlees, is een vegan rijsttafel gevarieerd, gebalanceerd en ontzettend lekker! In …