Kruiden en smaakmakers in de Indonesische keuken Rijsttafel

De vele eilanden in Indonesië hebben allemaal hun eigen tradities en gebruiken. Ook op het gebied van kruiden. Op Sumatra worden gerechten vaak pittig gegeten. Maar op Oost-Java wordt veel gebruik gemaakt van palmsuiker, goela djawa. Gerechten zijn daardoor doorgaans zoeter van smaak. Maar overal in Indonesie gebruiken de mensen vele kruiden. Hieronder ga ik nog even iets specifieker verder over de belangrijkste kruiden en smaakmakers.

In de Indonesische keuken worden veel leden uit de gemberfamilie gebruikt. Deze kennen wij allemaal wel. De wortels van deze plant worden gebruikt als keukenkruid gebruikt en hebben allemaal een friszure smaak. Gember is pittig en zoet, loas geurt naar citrus en kurkuma is zach, licht en bitter en heeft een prachtige gele kleur. Van koriander worden de zaden gebruikt. Dit heet ketoembar. Het heeft een zoete, kruidige geur en smaak.

In bijna ieder Indonesisch gerecht wordt er gebruik gemaakt van diverse smaakmakers. Onder andere uien, knoflook, rode en groene peper en gefermenteerde garnalenpasta. Hoewel pepers nu zeer veel gebruikt worden, is dit geen traditioneel Indonesisch ingredient. Europeanen brachten de peper mee vanuit Zuid-Amerika. Peper werd omarmd en is nu niet meer weg te denken uit de Indonesische keuken.

Maak kennis met Indonesië

Stel zelf uw rijsttafel samen

De Indonesische keuken is erg uitgebreid. Om het u makkelijk te maken hebben wij daarom drie basismenu’s naar grootte samengesteld. U kunt het gekozen menu naar wens uitbreiden met extra hoofdgerechten of bij- en nagerechten.

Stel zelf uw Indische Rijsttafel samen