De vele eilanden in Indonesië hebben allemaal hun eigen tradities en gebruiken. Ook op het gebied van kruiden. Op Sumatra worden gerechten vaak pittig gegeten. Maar op Oost-Java wordt veel gebruik gemaakt van palmsuiker, goela djawa. Gerechten zijn daardoor doorgaans zoeter van smaak. Maar overal in Indonesie gebruiken de mensen vele kruiden. Hieronder ga ik nog even iets specifieker verder over de belangrijkste kruiden en smaakmakers.

In de Indonesische keuken worden veel leden uit de gemberfamilie gebruikt. Deze kennen wij allemaal wel. De wortels van deze plant worden gebruikt als keukenkruid gebruikt en hebben allemaal een friszure smaak. Gember is pittig en zoet, loas geurt naar citrus en kurkuma is zach, licht en bitter en heeft een prachtige gele kleur. Van koriander worden de zaden gebruikt. Dit heet ketoembar. Het heeft een zoete, kruidige geur en smaak.

Stel uw rijsttafel samen

U kunt bij ons makkelijk uw perfecte rijsttafel samenstellen, we hebben drie basismenu’s samengesteld, gesorteerd naar grootte.

In bijna ieder Indonesisch gerecht wordt er gebruik gemaakt van diverse smaakmakers. Onder andere uien, knoflook, rode en groene peper en gefermenteerde garnalenpasta. Hoewel pepers nu zeer veel gebruikt worden, is dit geen traditioneel Indonesisch ingredient. Europeanen brachten de peper mee vanuit Zuid-Amerika. Peper werd omarmd en is nu niet meer weg te denken uit de Indonesische keuken.

Selera Anda

Meer blogs

  • 21 March 2023

    Ramadan begint dit jaar in de nacht van 22 op 23 maart en eindigt op donderdagavond 20 april met het Suikerfeest (Eid al-Fitr). Tijdens de Ramadan wordt er gevast …

  • 10 February 2023

    Bij het organiseren van een bruiloft is er heel veel waar je aan moet denken. Hoe gaan jullie de bruiloft aankleden? Wat gaan de gasten eten? Wat wordt de dresscode? …

  • 23 December 2022

    Wist u dat u een rijsttafel kunt maken van alleen maar vegan gerechten? Net als een rijsttafel met vlees, is een vegan rijsttafel gevarieerd, gebalanceerd en ontzettend lekker! In …