De vele eilanden in Indonesië hebben allemaal hun eigen tradities en gebruiken. Ook op het gebied van kruiden. Op Sumatra worden gerechten vaak pittig gegeten. Maar op Oost-Java wordt veel gebruik gemaakt van palmsuiker, goela djawa. Gerechten zijn daardoor doorgaans zoeter van smaak. Maar overal in Indonesie gebruiken de mensen vele kruiden. Hieronder ga ik nog even iets specifieker verder over de belangrijkste kruiden en smaakmakers.
In de Indonesische keuken worden veel leden uit de gemberfamilie gebruikt. Deze kennen wij allemaal wel. De wortels van deze plant worden gebruikt als keukenkruid gebruikt en hebben allemaal een friszure smaak. Gember is pittig en zoet, loas geurt naar citrus en kurkuma is zach, licht en bitter en heeft een prachtige gele kleur. Van koriander worden de zaden gebruikt. Dit heet ketoembar. Het heeft een zoete, kruidige geur en smaak.
In bijna ieder Indonesisch gerecht wordt er gebruik gemaakt van diverse smaakmakers. Onder andere uien, knoflook, rode en groene peper en gefermenteerde garnalenpasta. Hoewel pepers nu zeer veel gebruikt worden, is dit geen traditioneel Indonesisch ingredient. Europeanen brachten de peper mee vanuit Zuid-Amerika. Peper werd omarmd en is nu niet meer weg te denken uit de Indonesische keuken.
Ajam Ritja is een van de meest geliefde gerechten uit de Indonesische keuken. Dit pittige kipgerecht brengt de rijke smaken van de …
Batik is een eeuwenoude Indonesische kunstvorm waarbij stof wordt versierd met prachtige patronen en kleuren. Deze traditionele textielkunst vertelt verhalen, weerspiegelt culturele …
Nasi Poetih, ook wel witte rijst genoemd, is een onmisbaar onderdeel van de Indonesische keuken. Deze eenvoudige maar essentiële component vormt de …