De rijsttafel komt van de tijd van Nederlands-Indië, waar het werd gereserveerd aan de Nederlanders. De Indische rijsttafel ontstond doordat Nederland in aanraking kwam met de Indonesische keuken. De gerechten zelf zijn niet aangepast maar de wijze van presenteren is typisch Indisch te noemen.
Bij het combineren van gerechten voor een goede rijsttafel is evenwicht van groot belang. Dit betekent dat een zoet gerecht wordt gecombineerd met een zuur gerecht en een vet gerecht met een niet-vet gerecht. Bami en nasi vormen de basis van de rijsttafel en worden daarna uitgebreid met een aantal gerechten, waaronder vleesgerechten, kipgerechten, groentegerechten en gerechten met ei en tahoe. Smaakmakers als kroepoek, atjar en seroendeng maken de rijsttafel vervolgens helemaal af. En niet te vergeten, de gebakken uitjes die de rijsttafel echt compleet en heel erg lekker maken.
Wilt u bij ons een rijsttafel bestellen? Al onze rijsttafels bestaan uit een basisgerecht en één of meerdere vleesgerechten, groentegerechten en bijgerechten. Zo zijn al onze rijsttafels een gebalanceerde mix van de heerlijkste smaken!
Basisgerechten voor een rijsttafel
De basis van een rijsttafel bestaat uit bami of nasi. Nasi betekent eigenlijk gewoon gekookte rijst. Nasi Goreng is de gebakken rijst waar de meeste mensen aan denken als ze het over nasi hebben. Er zijn daarnaast nog meer nasi varianten, zoals nasi kuning (gele rijst), nasi rames (gemengde rijst) en nasi lemak (gekookte rijst in kokosmelk).
Vleesgerechten in de rijsttafel
De basis van de rijsttafel wordt vervolgens uitgebreid met een aantal vleesgerechten. Zo zijn rundvlees, varkensvlees en kip de meest gebruikte soorten vlees in de Indonesische keuken.
Daging Rendang
Het bekendste Indonesische vleesgerecht is Daging Rendang. Bij dit gerecht wordt rundvlees langzaam gesmoord in kokosmelk en op smaak gebracht met typisch Indonesische kruiden, wat resulteert in een heerlijk aromatisch en zoet gerecht.
Ajam Asam Manis
De Indonesische keuken biedt ook veel verschillende kipgerechten, waaronder Ajam Asam Manis. DIt is een soort ‘sticky’ kip, waarbij kipstukjes worden omhuld door een heerlijk zoetzure saus waarin u subtiel de smaak van tamarinde en Javaanse suiker proeft.
Groentegerechten: een overvloed aan smaken zonder vlees
De Indonesische keuken kent naast de heerlijke vleesgerechten ook veel vegetarische recepten. Dit zijn niet alleen groentegerechten, maar ook gerechten met ei, tempé of tofu.
Sajoer Lodeh
Sajoer Lodeh ontbreekt eigenlijk in geen enkele rijsttafel. Het is een soort groentecurry waarbij alle groenten worden gekookt in een bouillon van kokosmelk. Het resultaat is subtiel en smaakvol en een heerlijke toevoeging aan de rest van de gerechten.
Sambal Goreng Tempé
Sambal Goreng Tempé is een ideaal gerecht om te proberen als u nog nooit tempé hebt gegeten. Voor dit recept worden reepjes tempé krokant gebakken en vervolgens omhuld door een heerlijk zoet, pittig en stroperig sausje.
Bijgerechten van de Indische rijsttafel
Bijgerechten zijn de echte smaakmakers van de rijsttafel. Denk hierbij aan kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes, atjar en alle verschillende varianten van sambal.
Heeft u iets te vieren en wilt u ook zo’n heerlijke Indische rijsttafel bestellen? Begin dan hier met het samenstellen van uw rijsttafel. Selera Anda heeft voor u 3 basismenu’s samengesteld, waarmee u vervolgens zelf de gerechten kunt kiezen. Een oplossing op maat is uiteraard ook mogelijk, vraag dan een offerte aan.
Een succesvol evenement begint met een goed doordacht budget. Of u nu een bruiloft, bedrijfsfeest of familiebijeenkomst plant, het berekenen van de …
Een Indonesische lunch is meer dan alleen een maaltijd. Het is een kans om indruk te maken op uw zakelijke relaties en …
Ramadan begint dit jaar in de nacht van 22 op 23 maart en eindigt op donderdagavond 20 april met het Suikerfeest …