Ramadan begint dit jaar in de nacht van 22 op 23 maart en eindigt op donderdagavond 20 april met het Suikerfeest (Eid al-Fitr). Tijdens de Ramadan wordt er gevast tussen zonsopgang en zonsondergang. Het vasten wordt gebroken door het eten van een uitgebreide maaltijd met lekkernijen: de Iftar. In Indonesië eten moslims tijdens de vastenperiode in tegenstelling tot veel Marokkaanse en Turkse tradities niet zozeer veel zoetigheden, maar wel veel hapjes. In deze blog zetten we een aantal van deze hapjes voor je op een rij!
Kolak
Kolak is een populair gerecht voor de Iftar om het tekort aan suiker snel op te vullen. Het is een zoet gerecht op basis van kokosmelk, palmsuiker en pandanbladeren. Er zijn verschillende variaties, met bijvoorbeeld cassave, zoete aardappel of banaan.
Es Pisang Ijo
Dit gerecht betekent letterlijk ‘groen bananenijs’. In dit gerecht worden geen groene bananen gebruikt, maar worden bananen gewikkeld in felgroen deeg. Het deeg wordt gemaakt van meel en water dat wordt gekleurd door een mengsel van pandanbladeren en suji-bladeren.
De bananen worden in plakjes gelegd op pap op basis van rijstbloem en kokosmelk, waar een rode siroop overheen wordt gegoten. Als laatste wordt er geschaafd ijs aan het gerecht toegevoegd om het gerecht extra verfrissend te maken.
Cendol
Cendol (of tjendol) is een verfrissend en zoet gerecht dat er prachtig uitziet door zijn groene kleur. Het wordt meestal geserveerd in een groot glas en bestaat uit verschillende lagen van siroop, groene geleiballetjes en kokosmelk. De geleiballetjes zijn felgroen en hebben een uitgesproken smaak door de toevoeging van pandanbladeren.
Es blewah
Es blewah is ijs gemaakt van cantaloupe: een zoete meloen met oranje vruchtvlees. Er zijn heel veel verschillende versies van dit gerecht, bijvoorbeeld met toevoeging van melk of drakenfruit.
Dadels
Natuurlijk kunnen dadels niet ontbreken in dit rijtje. Wereldwijd wordt er bij aanvang van de iftar minimaal één dadel gegeten omdat Mohammed zijn vasten verbrak door het eten van een dadel en om de spijsvertering op gang te brengen.
Ramadan Mubarak!
Indonesische zoetigheden zijn een feest voor de smaakpapillen. Deze heerlijke traktaties combineren unieke smaken en texturen die je niet snel ergens anders …
Een succesvol evenement begint met een goed doordacht budget. Of u nu een bruiloft, bedrijfsfeest of familiebijeenkomst plant, het berekenen van de …
Een Indonesische lunch is meer dan alleen een maaltijd. Het is een kans om indruk te maken op uw zakelijke relaties en …