Ramadan begint dit jaar in de nacht van 22 op 23 maart en eindigt op donderdagavond 20 april met het Suikerfeest (Eid al-Fitr). Tijdens de Ramadan wordt er gevast tussen zonsopgang en zonsondergang. Het vasten wordt gebroken door het eten van een uitgebreide maaltijd met lekkernijen: de Iftar. In Indonesië eten moslims tijdens de vastenperiode in tegenstelling tot veel Marokkaanse en Turkse tradities niet zozeer veel zoetigheden, maar wel veel hapjes. In deze blog zetten we een aantal van deze hapjes voor je op een rij!

Kolak

Kolak is een populair gerecht voor de Iftar om het tekort aan suiker snel op te vullen. Het is een zoet gerecht op basis van kokosmelk, palmsuiker en pandanbladeren. Er zijn verschillende variaties, met bijvoorbeeld cassave, zoete aardappel of banaan.

Es Pisang Ijo

Dit gerecht betekent letterlijk ‘groen bananenijs’. In dit gerecht worden geen groene bananen gebruikt, maar worden bananen gewikkeld in felgroen deeg. Het deeg wordt gemaakt van meel en water dat wordt gekleurd door een mengsel van pandanbladeren en suji-bladeren.

De bananen worden in plakjes gelegd op pap op basis van rijstbloem en kokosmelk, waar een rode siroop overheen wordt gegoten. Als laatste wordt er geschaafd ijs aan het gerecht toegevoegd om het gerecht extra verfrissend te maken.

Cendol

Cendol (of tjendol) is een verfrissend en zoet gerecht dat er prachtig uitziet door zijn groene kleur. Het wordt meestal geserveerd in een groot glas en bestaat uit verschillende lagen van siroop, groene geleiballetjes en kokosmelk. De geleiballetjes zijn felgroen en hebben een uitgesproken smaak door de toevoeging van pandanbladeren.

Es blewah

Es blewah is ijs gemaakt van cantaloupe: een zoete meloen met oranje vruchtvlees. Er zijn heel veel verschillende versies van dit gerecht, bijvoorbeeld met toevoeging van melk of drakenfruit.

Stel uw rijsttafel samen

U kunt bij ons makkelijk uw perfecte rijsttafel samenstellen, we hebben drie basismenu’s samengesteld, gesorteerd naar grootte.

Dadels

Natuurlijk kunnen dadels niet ontbreken in dit rijtje. Wereldwijd wordt er bij aanvang van de iftar minimaal één dadel gegeten omdat Mohammed zijn vasten verbrak door het eten van een dadel en om de spijsvertering op gang te brengen.

Ramadan Mubarak!

Selera Anda

Meer blogs

  • 10 February 2023

    Bij het organiseren van een bruiloft is er heel veel waar je aan moet denken. Hoe gaan jullie de bruiloft aankleden? Wat gaan de gasten eten? Wat wordt de dresscode? …

  • 23 December 2022

    Wist u dat u een rijsttafel kunt maken van alleen maar vegan gerechten? Net als een rijsttafel met vlees, is een vegan rijsttafel gevarieerd, gebalanceerd en ontzettend lekker! In …

  • 14 November 2022

    Een bedrijfsborrel is de ideale gelegenheid voor uw team om elkaar beter te leren kennen. Bedrijfsborrels zijn niet alleen goed voor de sfeer op de werkvloer, maar ook voor …