Nasi Goreng is gebakken rijst met kruiden en smaakmakers aangevuld met vlees en/of groenten. Wie wel eens een recept voor nasi goreng heeft opgezocht zal wel weten dat er niet maar één recept voor nasi goreng bestaat. Er zijn vele verschillende varianten en elke familie in Indonesië kookt dan ook weer net een andere versie van dit heerlijke gerecht.

Nasi goreng is sinds 2018 een officieel nationaal gerecht en wordt in Nederland gegeten als deel van een rijsttafel, maar in Indonesië als streetfood en zelfs als ontbijt! In 2011 kreeg Nasi Goreng een welverdiende tweede plaats op de lijst van de 50 heerlijkste gerechten ter wereld.

Wilt u een rijsttafel bestellen met Nasi Goreng als basisgerecht? Begin dan hier met het samenstellen van uw rijsttafel.

Verschillende soorten Nasi Goreng

Behalve verschillende soorten nasi – zoals nasi kuning (gele rijst) en nasi lemak (rijst gekookt in kokosmelk) – bestaan er ook nog vele soorten Nasi Goreng. Dit zijn een aantal populaire varianten:

 • Nasi Goreng Putih: Nasi Goreng die op alleen smaak wordt gebracht met uien, knoflook en enkele specerijen.
 • Nasi Goreng Jawa: Een Javaanse variant van Nasi Goreng met Sambal Oelek als smaakmaker
 • Nasi Goreng Ikan Asin: Een variant die op smaak wordt gebracht met gezouten vis
 • Nasi Goreng Kambing: Nasi Goreng met lamsvlees

De bereiding

Traditioneel gezien wordt Nasi Goreng gemaakt met restjes eten van de vorige dag. Veel mensen zweren bij het gebruiken van koud geworden rijst. Hierbij worden vervolgens restjes vlees, vis en groenten opgebakken.

Alhoewel er ontelbaar verschillende varianten van Nasi Goreng zijn, zijn de basisingrediënten van dit populaire gerecht gekookte rijst, ketjap en trassi. De rijst wordt op smaak gemaakt met verschillende smaakmakers als ui, chilipepers en kemiri noten, die het gerecht heerlijk aromatisch maken. Bij Selera Anda fruiten we eerst de prei, knoflook, kruiden en specerijen aan. Daarna wordt er ei mee geroerbakt, dan komt de rijst erbij en zo wordt het gerecht verder gewokt tot een Nasi Goreng.

Nasi Goreng wordt meestal geserveerd met gebakken uitjes, atjar, sambal, kroepoek en een gefrituurd spiegelei.

Nasi Goreng combineert goed met…

Nasi Goreng is een van de basisgerechten van een rijsttafel en combineert dan ook perfect met al onze Indonesische gerechten. Nasi Goreng en Saté Ajam is een hele populaire combinatie. Deze bieden wij dan ook aan in onze uitgebreide en complete rijsttafel. Wij houden daarnaast ook erg van de combinatie Nasi Goreng met Orak Arik, Sambal Goreng Tempe en Atjar.

Wilt u ook een rijsttafel bestellen? Begin dan hier met het samenstellen van uw ideale rijsttafel! Selera Anda heeft voor u 3 basismenu’s samengesteld, waar u zelf de verschillende gerechten kunt kiezen. Een oplossing op maat is uiteraard ook mogelijk, vraag dan een offerte aan.

Maak kennis met Indonesië

Stel zelf uw rijsttafel samen

De Indonesische keuken is erg uitgebreid. Om het u makkelijk te maken hebben wij daarom drie basismenu’s naar grootte samengesteld. U kunt het gekozen menu naar wens uitbreiden met extra hoofdgerechten of bij- en nagerechten.

Selera Anda

Meer blogs

 • 21 March 2023

  Ramadan begint dit jaar in de nacht van 22 op 23 maart en eindigt op donderdagavond 20 april met het Suikerfeest (Eid al-Fitr). Tijdens de Ramadan wordt er gevast …

 • 10 February 2023

  Bij het organiseren van een bruiloft is er heel veel waar je aan moet denken. Hoe gaan jullie de bruiloft aankleden? Wat gaan de gasten eten? Wat wordt de dresscode? …

 • 23 December 2022

  Wist u dat u een rijsttafel kunt maken van alleen maar vegan gerechten? Net als een rijsttafel met vlees, is een vegan rijsttafel gevarieerd, gebalanceerd en ontzettend lekker! In …