Bijna iedereen in Nederland heeft er wel een potje van in huis staan: Sambal Oelek. Maar wist u dat er veel meer varianten van deze heerlijke saus zijn? In deze blog vertellen we u meer over deze klassieke Indonesische smaakmaker.

Het eerste Nederlandse kookboek waarin Sambal wordt genoemd is ‘Het Oost-Indisch kookboek bevattende 456 beproefde recepten voor de Hollandse en inlandsche keuken’ uit 1866, dat werd geschreven voor Nederlanders die in Nederlands-Indië woonden. Toen Indonesië onafhankelijk werd en veel Indische Nederlanders naar Nederland verhuisden werd sambal ook populair in Nederland.

Sambal Oelek

In Nederland veruit de bekendste en meest gebruikte sambal. Sambal betekent ‘mengsel’ en het woord Oelek komt van de ‘ulek’: een stamper waarmee in een vijzel de sambal wordt gemengd. Sambal Oelek is eigenlijk niets meer dan een mengsel van pepers en zout. Sambal Oelek is ook het basismengsel voor allerlei andere sambals.

Sambal Oelek is een rode sambal. De kleur van een sambal zegt iets over de scherpte van de saus. Een rode sambal is pittig, en een bruine sambal is meestal wat zoeter van smaak.

Sambal Badjak

Sambal badjak is een gebakken sambal met een diepe, rijke smaak en de sambal die wij voornamelijk gebruiken in onze keuken. Doordat de sambal wordt gebakken met knoflook, ui en suiker is deze sambal wat zachter van smaak. Ook zit er trassi en citroengras in deze sambal.

Deze sambal heeft de bijnaam ‘zeeroversambal’. Deze naam komt waarschijnlijk door het feit dat de Sambal een langere houdbaarheid had en daarom heel geschikt was om aan boord mee te nemen.

In de Indonesische keuken wordt Sambal Badjak op tafel gezet als smaakmaker, maar ook als ingrediënt gebruikt voor verschillende gerechten.

Sambal Manis

Manis betekent ‘zoet’ en Sambal Manis is dan ook een zoete Sambal. De zoete smaak in deze sambal komt voornamelijk door de toevoeging van ui en suiker. Ook is de sambal gebakken, wat er voor zorgt dat de smaak van de pasta intenser is dan bijvoorbeeld Sambal Oelek. Veel Nederlanders vinden Sambal Manis heerlijk op een boterham met pindakaas.

 

Sambal Brandal

Sambal Brandal is een echt pittige sambal. Brandal is het Indonesische woord voor ‘bandiet’. Sambal Brandal is een gebakken sambal en wordt op smaak gebracht met galanga (een soort gember) en kaffir lime blaadjes.

Deze sambal wordt voornamelijk gebruikt als ingrediënt voor gerechten als nasi, bami en stoofgerechten.

Sambal Trassi

Sambal trassi is een pittige sambal en heeft door de toevoeging van trassi een beetje vissige smaak. Toch wordt deze sambal niet alleen in visgerechten gebruikt! Deze sambal geeft ook vlees- kip- en groentegerechten een heerlijke smaak.

Sambal Ketjap

Sambal ketjap is meer een dipsaus dan een saus die men in een een gerecht gebruikt. De sambal bestaat uit ketjap, chilipepers, tomaat, sjalotten en limoen en heeft een heerlijke diepe en zoete smaak.

Wilt u onze sambal proeven en een van onze rijsttafels bestellen? Begin dan hier met het samenstellen van uw ideale rijsttafel! Selera Anda heeft voor u 3 basismenu’s samengesteld, waar u zelf de verschillende gerechten kunt kiezen. Een oplossing op maat is uiteraard ook mogelijk, vraag dan een offerte aan.

Maak kennis met Indonesië

Stel zelf uw rijsttafel samen

De Indonesische keuken is erg uitgebreid. Om het u makkelijk te maken hebben wij daarom drie basismenu’s naar grootte samengesteld. U kunt het gekozen menu naar wens uitbreiden met extra hoofdgerechten of bij- en nagerechten.

Stel zelf uw Indische Rijsttafel samen